Lányok napja a tudományban - április 23.

A Nők a Tudományban Egyesület idén is megrendezi a Lányok napja nevezetű rendezvényt, amelynek keretében 11 egyetem és kutatóintézet, ill. 21 vállalat nyitja meg kapuit a tudományok iránt érdeklő lányok előtt.
Oszd meg ismerősöddel ha tetszett!

A nők aránya a tudomány és a technológia területén még mindig csekély Magyarországon, ezért számos nagy cég, kutatóintézet és műszaki egyetem nyitja meg kapuját a 14-17 év közötti, pályaválasztás előtt álló lányok előtt, hogy azok betekinthessenek az ott folyó tudományos munkába, amelynek hatására reményeik szerint több lány fog e területek mellett dönteni, amikor szakot választ.

 

Április 23-án 11 egyetem és kutatóintézet, valamint 21 vállalat vesz részt 34 programmal a 10 városban zajló sorozatban, többek közt az Evopro, a Morgan Stanley, az Magyar Tudományos Akadémia Wigner Fizikai Kutatóközpont, a LEGO, az Audi, a Google, a Microsoft és a Magyar Telekom is.

 

Magyarországon az informatika területén dolgozó nők aránya 14%, a műszaki szakokon 24, a természettudományos területen pedig 50%. A 2014-es magyarországi felvételi statisztikák szerint gépészmérnöknek 7415 férfi és csupán 542 nő jelentkezett, 2091 férfi mellett pedig csak 148 nő szeretett volna mechatronikai mérnök lenni. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Karán húsz hallgató közül átlagosan egy lány van.

 

A “Lányok Napja” célja az, hogy

- felkeltse a középiskolás, pályaválasztás előtt álló lányok érdeklődését a természettudományi, műszaki és informatikai szakterületek iránt, kibővítse pályaválasztási terveiket a hagyományosan női foglalkozásoktól a mérnöki és a jövő-orientált szakmák felé,

- bevonja az iskolákat és tanárokat, hogy pályaorientációs tevékenységük részeként bátorítsák és támogassák a lányokat a műszaki, informatikai pályák választásában,

- segítse a felsőfokú oktatási intézményeket, hogy jó képességű diákokkal tudják feltölteni a mérnök-, informatikus és természettudományos képzéseket,

- felhívja a vállalatok figyelmét a lányokra, mint potenciális, magasan képzett munkaerőre,

- tudatosítsa a szülőkkel és a közvéleménnyel, hogy a hagyományosan „férfi” szakmákban is egyre nő az igény a lányok fokozottabb szerepvállalása iránt.

 

Forrás: www.lanyoknapja.hu

Fotó: shutterstock.com

Túl sokat stresszelsz a tanulás miatt?

Az élet minden területén érnek bennünket stresszhatások, így természetes, hogy az iskola, a tanulmányaid, és maga a tanulás is feszültségeket okozhat. A tanulási stressz hatással van a teljesítményünkre és alkotóképességünkre.

Hogyan növelheted az önbizalmad?

Mindannyiunk fejében él egy kép önmagunkról, mely (észlelt) külsőnk, belsőnk, adottságaink és negatív tulajdonságaink, gyengeségeink alapján alakul ki. Létezik az ún. énideál, ami magában foglalja, hogy milyenek szeretnénk lenni, illetve van egy képünk magunkról, hogy milyenek is vagyunk valójában.

Hogyan alakítsd át a menüdet, ha iskolába jársz?

Nem könnyű eligazodnod a sok egészséges étrendre vonatkozó javaslat között. Pedig hidd el, nem nehéz, és még akkor is követhetők ezek az elvek, ha iskolába jársz és a tanulás mellett alig marad időd másra.

Hogyan alakítsd át a menüdet, ha dolgozol?

Munka mellett sokszor nincs idő a megfelelő minőségű, rendszerességű étkezésre. Pedig hidd el, ha elég időt szánsz erre, hamar érezni fogod a pozitív hatását: jobban tudsz majd a feladataidra figyelni, nem csúszol el a határidőkkel és energikusabb is leszel.