Ne gyújts rá!

Ha dohányzol, az nem csak a te tüdődet, bőrödet, körmeidet károsítja (többek között), de a környezetében élő, nem dohányzó személyek egészségét is kockáztatod ezzel. Gondold át! A mai nap a füstmentességről szól.
Oszd meg ismerősöddel ha tetszett!

A füstmentes világnap alapötlete 1971-re tehető, amikor Massachusetts állam kormányzója, Arthur P. Mullaney arra kérte a polgárokat, hogy egy napig ne dohányozzanak, és a pénzből, amit aznap dohányárura költöttek volna, egy helyi középiskolát támogassanak. Az ötlet bejött, és 1976. november 18-án már az Amerikai Rákellenes Társaság (ACS) tűzte zászlajára a célt. Sikerült is egymillió embert rábírniuk, hogy egyetlen napra bírják ki dohányzás nélkül.

 

1977-ben már minden állam csatlakozott a mozgalomhoz, ami ekkor kapta az egységes „Smokeout Day” elnevezést. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) kezdeményezésére november harmadik csütörtökét aztán nemzetközi szinten is füstmentes nappá nyilvánították.

 

A dohányzás világszerte a második fő halálok, ezt nem elrettentésnek szánjuk, sajnos ez tény. A rendszeresen dohányzó emberek felének halálát – mintegy 650 millió ember – maga a dohányzás okozza. Tragikus az is, hogy emberek százezreinek halálát okozza a passzív dohányzás. Mindemellett a dohányzás miatt büdös lesz a szád, a kezed, a ruhád, hajad, árt a bőrödnek, szépségednek is…

 

A mai nap üzenete: ha nem dohányzol, ne is kezdj bele, ha már igen, kérj segítséget a leszokáshoz, hogy védd a saját és a környezetedben élők egészségét!

 

Fotó: shutterstock.com

Szerfogyasztás – Lazulás vagy függés?

Az egészségkárosító szerekről, káros szenvedélyekről sokszor hallhattál már a családodban, a baráti körödben, az iskolában, vagy a médiában. Az egészségprevenció kitüntetetten kezeli az egészségkárosító magatartás témáját, mivel a fiatal szervezet rombolása hosszú távú következményekkel jár.

Függőben? - Viselkedéses függőségek

Napjainkban egyre több viselkedéses függőséget azonosítanak (pl. Facebook, online/videojáték függés, stb.), amelyeknek jelentős hatásuk lehet az egyén életmódjára, egészségi állapotára és mentális jóllétére. A viselkedéses függőségek egyre jobban terjednek és gyakran jelennek meg fiatalok körében.