Okosít-e a csokoládéfogyasztás?

A flavonoidok rendszeres fogyasztása csökkenti az időskori elbutulás kockázatát, javítja a teljesítményt bizonyos kognitív tesztekben és serkenti az agyi működést is. Forrásai között a csokoládét is jelen van. Jól hangzik, nem?
Oszd meg ismerősöddel ha tetszett!

A flavonoidok egyik csoportja, a flavonolok - amelyek megtalálhatók a kakaóban, így a csokoládéban, a zöld teában, a vörösborban és néhány gyümölcsben - lelassítják, sőt meg is fordíthatják az idősödéssel járó kognitív teljesítménycsökkenést. Emellett javítják az endotél-funkciót és vazodilatációs hatásuk révén csökkentik a vérnyomást.


Mivel a csokoládéfogyasztás elméletileg nemcsak egyénekben, hanem egész populációkban is jó hatással lehet a kognitív funkciókra, Franz H. Messerli, az amerikai Columbia Egyetem munkatársa arra volt kíváncsi, hogy van-e kapcsolat az egyes országok lakóinak csokoládéfogyasztása és népességük kognitív szintje közt.


A kérdés megválaszolásához szükséges egyik adat – az egyes népek átlagos kognitív szintje – azonban hiányzott, ezért a szerző ezt az egy főre eső Nobel-díjasok számával becsülte meg. Ez szerinte azt tükrözi, hogy mekkora a száma a legmagasabb szintű kognitív működéseket mutató személyeknek egy adott népben, s így közvetve az ország átlagos kognitív teljesítményének mértékéül is szolgálhat.


Az egyes országok Nobel-díjasainak számát – 2011 októberéig – a szerző a Wikipédia alapján állapította meg, s az egy főre eső csokoládéfogyasztást az egyes országokban három kereskedelmi cég adatai alapján.


Ha 23 országot vett számításba, az egy főre eső csokoládéfogyasztás és a 10 millió lakosra számított Nobel-díjasok száma között igen erős korreláció volt (r = 0,791, p < 0,0001), s ez még kifejezettebb lett, ha Svédországot kizárták az elemzésből (r = 0,862). Az első helyen Svájc végzett, mind a csokoládéfogyasztást, mind a Nobel-díjasok számát tekintve. A regressziós egyenes alapján az állapítható meg, hogy az egy főre eső évi csokoládéfogyasztás 0,4 kg-os növekedése eggyel növeli egy adott országban a 10 millió személyre jutó Nobel-díjasok számát. A minimálisan hatásos csokoládé mennyisége kb. 2 kg/személyév, és a dózis-válasz kapcsolatban plafonhatás nem mutatkozik a vizsgált (11 kg/személyév) csokoládémennyiségig.

 

A szerző tisztában van azzal, hogy a korrelatív  kapcsolat nem jelent egyben ok-okozati kapcsolatot is, azonban a fordított összefüggés lehetőségét valószínűtlennek ítéli. Semmi nem utal arra sem, hogy egy közös ok befolyásolná a csokoládéfogyasztást és a Nobel-díjasok számát – az egyes országok közötti szociális, geográfiai, klimatikus stb. különbségek nem tűnnek megfelelő magyarázatnak.


Az elemzés második fázisából azért zárta ki a szerző Svédországot, mert kiugró érték volt jellemző rá: csokoládéfogyasztása 6,4 kg/személyév volt, s ennek alapján 14 Nobel-díjas lenne várható, azonban a svéd Nobel-díjasok száma ennek több mint a kétszerese, 32. A szerző ennek magyarázatára azt veti fel, hogy esetleg a stockholmi Nobel-díj Bizottság döntéseiben hazafias szempontok is szerepet játszanak, vagy, hogy a svédek érzékenyebbek más népeknél a csokoládé kognitív funkciót javító hatására.


A kutatás ugyan nem túl friss, és eredménye számos kérdést is felvet, de újabb elgondolkodtató adatokkal szolgál az étrend és a kognitív képességek közti kapcsolat szorosságát illetően. Bár kétségtelenül nem a korlátlan csokoládéfogyasztásra buzdít, hiszen jól ismert a csokoládék (fajtától függő) jelentős cukor-, zsiradéktartalma. A kellemes íz mellett a pozitív élettani hatás eléréshez válassza a minél nagyobb kakaótartalmú (ét)csokoládét!

 

Forrás: http://www.otszonline.hu

Kép forrása: 123rf.com

Tedd egészségesebbé az étrended!

Ahhoz, hogy jól nézz ki, elkerüld a betegségeket és jól érezd magad a bőrödben nagyon fontos, hogy megfelelően és helyesen táplálkozz. Emellett fontos a rendszeres testmozgás és az élvezeti szerek (alkohol, drog, cigaretta) mellőzése is, ami nagymértékben hozzájárul egészséged megőrzéséhez.