A tökéletes szendvics titka

Ismerd meg, melyek azok a legfontosabb szempontok, amik segíthetnek az egészséges táplálkozásnak megfelelő választásban! Olvass tovább, hogy megtudd, hogyan dönts gyorsan a szendvicskínálatból vagy hogyan készíts tökéletes szendvicset!
Szerző: Juhász Flóra| Lektor: Dr. Biró Lajos, Dr. Palik Éva|2014-09-25
Oszd meg ismerősöddel ha tetszett!

Kezdjük az alapoknál!

Ha több választási lehetőséged adódik, azt nézd meg elsőként, hogy milyen pékáruból készül a szendvicsed! A teljes kiőrlésű kenyér vagy kifli/zsemle jó választás (a Graham-, korpás, barna, magvas, rozs jelzők is segíthetnek ezek megtalálásában, de kerüld a túl könnyű, túl puha, valószínűleg „színezett” termékeket, mert azokban nincs annyi rost és értékes tápanyag, mint amennyinek látszik). Nagy rosttartalmuk miatt kedvezően hatnak emésztésedre, ezáltal mindennapi közérzetedre is, ráadásul jobban laktatnak is.

 

Ha olajos magvak (például szezámmag, lenmag) is vannak a kenyéren vagy zsemlén, az plusz pont, hiszen az olajos magvak egyik nagy előnye, hogy sok káliumot és magnéziumot tartalmaznak, valamint zsírsavösszetételük is igen kedvező. Ennek köszönhetően mind a csontjaid, mind pedig a szíved egészségéért teszel valamit, ráadásul a bennük lévő magnézium nyugtató, görcsoldó hatással is rendelkezik, így a dolgozatok/határidős feladatok előtti izgalmakat is jobban viseled a segítségükkel.

 

És ami benne van…

Amit a felvágottakról tudni érdemes

A szendvicsed kiválasztásánál a benne lévő felvágott zsírtartalmára és minőségére érdemes odafigyelned. A csirkemell sonka, gépsonka, pulykamell sonk  (de ezeken kívül még sok más is!) a sovány felvágottak közé tartozik, vagyis kevesebb zsiradékot tartalmaznak, mint társaik. A magasabb zsírtartalmú felvágottak (kolbászok, szalámifélék, párizsi, zsírosabb sertéssonkák) sem tilosak, de ha van rá lehetőséged, érdemes előnyben részesítened a soványabb (zsírszegényebb) és minél több húst tartalmazó (az arányát megtalálod a felvágottak csomagolásán) változatokat.

 

Húsalternatívák

A sajtok számos előnyös tulajdonsággal rendelkeznek, amelyeket figyelembe vehetsz, mint a nagy fehérjetartalom, ami a növekedéshez, izomfejlődéshez elengedhetetlen tápanyag. Emellett jelentős kalciumtartalommal is rendelkeznek, melyek a csontjaid erősségéhez is hozzájárulnak. Túlzásba azért ne vidd fogyasztásukat, mert általában zsírtartalmuk is nagy!

A változatosság kedvéért asajt helyett akár főtt tojáskarikát vagy hal-, túrókrémet is tehetsz a szendvicsedbe, csak figyelj oda, hogy az ezekkel készült szendvicseket hűtve tárold, ha sokáig nem eszed meg, mivel könnyen megromlanak (azért néhány órát még kibírnak a táskádban, de nem egy egész napot).

 

Kenni vagy nem kenni?

Különféle kencéket is nyugodtan használhatsz, például vajat, vajkrémet, margarint (ezeket persze mértékkel), esetleg pestót, padlizsánkrémet és egyéb krémeket. Variálásukkal egyszerűen teheted különlegesebbé a szendvicseidet, ráadásul a zöldségkrémek vagy halkrémek kifejezetten finomak és egészségesek is.

 

Zöldségre fel!

Egészséged szempontjából legjobb, ha olyan szendvicset választasz, ami sok zöldséget/salátát tartalmaz. Ha otthon készíted el magadnak, kedved és ízlésed szerint válogathatod össze a benne lévő zöldségféléket. A teljes kiőrlésű kenyerekhez hasonlóan, ezek szintén jelentős mennyiségű rostot tartalmaznak, és nem utolsó sorban szuper vitaminforrásnak számítanak. A zöldségek segítségével a náthát, megfázást is talán elkerülheted vagy hamarabb gyógyulhatsz fel ezekből.

 

A szendvics azért olyan népszerű, mert könnyű elkészíteni, és változatos ízvilágú lehet. Minden máshoz hasonlóan a tökéletes szendvics titka is az alapoknál kezdődik, vagyis:

  1. Válassz teljes kiőrlésű kenyeret, zsemlét vagy kiflit!
  2. Bánj szűkmarkúan a vajjal, margarinnal, és ha lehet, variáld a szendvicskrémeket!
  3. áltogasd a feltéteket, ami lehet sajt, túró, tojás, hal, hús vagy jó minőségű felvágott (vagy készülhet ezekből)!
  4. Dobd fel szendvicsedet a kedvenc zöldségeiddel!

 

Cserélgesd az alapanyagokat, légy ötletes, és fogadd meg tanácsainkat, hogy elérd a célod!

 

Irodalom: