A transz-zsírsavakról bővebben

Lehet, hogy számodra is ismerősen cseng ez a szó: transz-zsírsav. Hallhattad szüleidtől, olvashattad a neten vagy lehet, hogy a reklámok hívták fel rá a figyelmed. De vajon tudod-e mit is jelent ez a kifejezés pontosan? Milyen ételekben található meg? Káros-e? Ezekre a kérdésekre adunk most választ.
Szerző: Juhász Flóra| Lektor: Dr. Biró Lajos, Dr. Palik Éva|2014-09-25
Oszd meg ismerősöddel ha tetszett!

Mi az a transz-zsírsav?

Az olyan vegyületeket nevezzük transz-zsírsavaknak, amik leggyakrabban egy bizonyos eljárás, a hidrogénezés (a növényi olajok mesterséges keményítése) során keletkeznek. Ezt a lépést, vagyis a hidrogénezést nem minden élelmiszer előállításához használják, így nem is minden boltban vásárolt termék tartalmaz transz-zsírsavat.

 

A termékek gyártói a transz-zsírsavakat nem direkt teszik hozzá az élelmiszerekhez, hanem ezek bizonyos ételek/élelmiszerek előállítása, gyártása során keletkeznek. Így kerülnek bele abba, amit megveszel és megeszel. Kisebb mértékben ugyan, de akkor is keletkezhetnek ilyen vegyületek, amikor többször felmelegített olajban sütött ételt eszel (például gyorséttermekben). Lássuk, hogy akkor mégis miben keresd ezt a vegyületet!

 

Mikben található meg?

Ha a megvásárolt termékek csomagolásán a következő szavakat látod: hidrogénezett növényi zsiradék; részlegesen hidrogénezett zsírok, olajok; transz-zsírsav, biztos lehetsz benne, hogy abban a termékben transz-zsírsav is található. A következő vásárláskor szánj rá egy kis időt és nézd meg csomagolásukat! Talán nem is gondolnád, hogy a kedvenc ételeid is tartalmazhatják ezeket!

 

Nézzünk pár példát, hogy mikre gondolj: szaloncukrok, nápolyik, pattogatott kukorica, krémmel töltött kekszek, chips-ek, gofri, gyorséttermi ételek, az éttermekben megvásárolható sült krumpli, sült csirke, rántott csirkemell, instant termékek (pl. salátaöntetek, leves-, mártás-, ital- és kávéporok). Ezek az ételek nagyobb mennyiségben tartalmazhatnak transz-zsírsavakat.

 

A kutatók ráadásul azt is megfigyelték, hogy általában az olcsóbb élelmiszerek vagy a gyorséttermi ételek tartalmazzák ezt a vegyületet nagyobb mennyiségben. A választásban nem mindig az olcsóbb és a gyorsabb választás a jobb. Járj utána te is kedvenc ételeidnek vagy kérdezz tőlünk, hogy megtudd, azok tartalmaznak-e transz-zsírsavat!

 

Mi bajom lehet belőle?

Ha sok magas transzzsírsavtartalmú terméket/ételt eszel, akkor azok károsan hathatnak egészségedre. A transz-zsírsavak megemelik a vérben a „rossz” LDL-koleszterin szintjét, ami a szívbetegségek kialakulását segíti elő. A transzzsírsavak hajlamosíthatnak egyéb betegségekre is, de ezek sem most fognak jelentkezni nálad, hanem később, amikor már idősebb leszel. De ha most odafigyelsz, akkor elérheted, hogy ezek a súlyos betegségek évek múlva se okozzanak neked problémát!

 

Ahogy az imént olvashattad, a transz-zsírsavakat sok mindenben megtalálod. Érdemes tehát ezeket az ételeket kerülni vagy legalábbis csak ritkán fogyaszd! Ezzel a jó szokásoddal is hozzájárulhatsz, hogy megőrizd egészségedet, és sokáig élvezd az életet.

 

Irodalom: