Egyél kevesebb cukrot!

Kisebb mértékű cukorfogyasztást szorgalmaz az Egészségügyi Világszervezet (WHO), hogy csökkenjen a túlsúly és az elhízás, valamint a fogszuvasodás előfordulási aránya.
Oszd meg ismerősöddel ha tetszett!

A WHO újonnan kiadott irányelvében azt javasolja, hogy a felnőttek és a gyermekek csökkentsék a napi hozzáadott cukorfogyasztásukat teljes energia-felvételük kevesebb, mint 10 százalékára (kb. 12 teáskanál).

 

Az új irányelvek az élelmiszerekhez, italokhoz, az ipari feldolgozás, a főzés során és a fogyasztó által hozzáadott cukor - a monoszaharidok (mint a glükóz/szőlőcukor és a fruktóz/gyümölcscukor) és a diszaharidok (mint a nád-, a maláta- és a répacukor) valamint a mézben, a szirupokban és a gyümölcslevekben, gyümölcslé-koncentrátumokban lévő cukrok fogyasztására vonatkoznak. A WHO irányelvei nem vonatkoznak a friss gyümölcsökből és zöldségekből származó cukorra, a tejben természetesen formában meglévő cukorra (laktóz), mivel nincs bizonyíték arra, hogy ezeknek a fogyasztása károsan hatna az egészségre.

 

A naponta elfogyasztott cukormennyiség többségét a feldolgozott ételek "rejtik", amelyeket általában nem sorolnak az édességek körébe. Néhány példa: egy nagykanál ketchup mintegy 4 gramm (kb. egy teáskanálnyi), míg egy doboz cukorral édesített üdítőital akár 40 grammnyi (10 teáskanálnyi) hozzáadott cukrot is tartalmazhat - hívták fel a figyelmet a szakemberek.

 

A WHO szerint, ha sikerül kellő mértékben csökkenteni a cukorfogyasztást, csökkenni fog a túlsúly és az elhízás, valamint a fogszuvasodás előfordulási aránya. További előnyökkel járna, ha a fogyasztást 5 százalék alá sikerülne csökkenteni, ami naponta körülbelül 25 gramm (6 teáskanál) cukor elfogyasztásának felel meg.

 

Tegyél te is lépéséket egészséged megőrzése érdekében! Töltsd ki Kérdőíveinket! Tudd meg, hogy jelenlegi életmódod, cukorfogyasztási szokásaid megfelelőek-e!

 

Források:

http://www.medicalonline.hu

World Health Organization: Information note about intake of sugars recommended in the WHO guideline for adults and children
World Health Organization: Guideline: Sugars intake for adults and children
World Health Organization: WHO calls on countries to reduce sugars intake among adults and children. 

 

Fotó: shutterstock.com

Hogyan készíts pizzát egészséges hozzávalókból?

Ahhoz, hogy ne csak finom, de tápláló pizzát egyél, a tészta és a feltét összetételét érdemes alaposan megválogatnod. Segítünk, hogy akár otthon is tökéletes pizzával kápráztathasd el családodat, barátaidat.

Hogyan készíts gyors és könnyű salátát?

Lehet, hogy úgy gondoltad eddig, hogy a salátát enni unalmas. Ez egyáltalán nem igaz. Bátran kombináld az ízeket, alapanyagokat és meglátod, milyen finom ételt készíthetsz percek alatt!