Egyél kevesebb sót!

A gyermekek és a fiatalok a sófogyasztás szempontjából kiszolgáltatottak, mivel nagyrészt készen kapják az ételeiket, így étrendjük összetétele sok esetben a felnőtteken múlik. Ez a Nemzetközi Sótudatossági Hét fő üzenete.
Oszd meg ismerősöddel ha tetszett!

A túlzott só-, vagyis nátriumfogyasztással számos betegséget összefüggésbe hoztak, mint például a magas vérnyomást, a szív-ér rendszeri betegségeket, az agyvérzést és a vesebetegséget. A magyar lakosság halálozási okai között 50%-ban a szív-ér rendszeri betegségek szerepelnek, ezért is fontos, hogy ne csak a felnőtt lakosság figyelmét hívjuk fel a sószegény érend jótékony hatásaira és fontosságára, hanem a megelőzést már gyermekkorban elkezdjük.

 

Nem gondolták ezt másképpen a Nemzetközi Sótudatossági Hét (World Salt Awareness Week) szervezői sem, akik minden évben egy fő gondolatot választanak a hét témájának, ez idén a gyermekek és a só. Idén március 16. és 22. között kerül megrendezésre a Nemzetközi Sótudatossági Hét, amelyhez számos ország és intézmény csatlakozott.

 

A szervezők szeretnék felhívni a figyelmet a megelőzés fontosságára és arra, hogy az ízlés már gyermekkorban kialakul, így ekkor tehetünk a legtöbbet az egészséges étrendért. Például azzal, ha kevesebb sóval készült ételeket eszünk már ekkor is. A szervezők szeretnék elérni, hogy a gyermekeknek, fiatoknak szánt élelmiszereket előállító cégek felismerjék felelősségüket és kevesebb sót használjanak termékeikben és a gyermekeket, fiatalokat célzó, nagy sótartalmú ételek reklámozása megszűnhessen.

 

Érdemes Neked is csökkentened az ételeid sótartalmát, például azzal, hogy nem sózod meg az ételt étezés előtt, közben, vagyis csak főzéshez használsz/használtok sót!  Ha egyéb fűszerekkel is ízesíted az ételeidet, akkor kevesebb sóra lesz szükséged.

 

Forrás:

http://www.worldactiononsalt.com

Dr. Kiss István: Nemzeti Sócsökkentő Program: STOP SÓ, MOTESZ Magazin, 2010; XVIII(1):46–48.

 

Fotó: shutterstock.com

Tedd egészségesebbé az étrended!

Ahhoz, hogy jól nézz ki, elkerüld a betegségeket és jól érezd magad a bőrödben nagyon fontos, hogy megfelelően és helyesen táplálkozz. Emellett fontos a rendszeres testmozgás és az élvezeti szerek (alkohol, drog, cigaretta) mellőzése is, ami nagymértékben hozzájárul egészséged megőrzéséhez.

Mit nézz az élelmiszerek címkéjén?

Gondot okoz, hogy az élelmiszerek közül hogyan tudod gyorsan megtalálni a számodra legegészségesebbet? Segítünk neked, hogy egy-egy bevásárlás alkalmával (akár egyedül, akár a szüleiddel), hogyan válassz a széles kínálatból helyesen, az egészséges táplálkozás ajánlásainak megfelelően.