A túlzott só-, vagyis nátriumfogyasztással számos betegséget összefüggésbe hoztak, mint például a magas vérnyomást, a szív-ér rendszeri betegségeket, az agyvérzést és a vesebetegséget. A magyar lakosság halálozási okai között 50%-ban a szív-ér rendszeri betegségek szerepelnek, ezért is fontos, hogy ne csak a felnőtt lakosság figyelmét hívjuk fel a sószegény érend jótékony hatásaira és fontosságára, hanem a megelőzést már gyermekkorban elkezdjük.
Nem gondolták ezt másképpen a Nemzetközi Sótudatossági Hét (World Salt Awareness Week) szervezői sem, akik minden évben egy fő gondolatot választanak a hét témájának, ez idén a gyermekek és a só. Idén március 16. és 22. között kerül megrendezésre a Nemzetközi Sótudatossági Hét, amelyhez számos ország és intézmény csatlakozott.
A szervezők szeretnék felhívni a figyelmet a megelőzés fontosságára és arra, hogy az ízlés már gyermekkorban kialakul, így ekkor tehetünk a legtöbbet az egészséges étrendért. Például azzal, ha kevesebb sóval készült ételeket eszünk már ekkor is. A szervezők szeretnék elérni, hogy a gyermekeknek, fiatoknak szánt élelmiszereket előállító cégek felismerjék felelősségüket és kevesebb sót használjanak termékeikben és a gyermekeket, fiatalokat célzó, nagy sótartalmú ételek reklámozása megszűnhessen.
Érdemes Neked is csökkentened az ételeid sótartalmát, például azzal, hogy nem sózod meg az ételt étezés előtt, közben, vagyis csak főzéshez használsz/használtok sót! Ha egyéb fűszerekkel is ízesíted az ételeidet, akkor kevesebb sóra lesz szükséged.
Forrás:
http://www.worldactiononsalt.com
Dr. Kiss István: Nemzeti Sócsökkentő Program: STOP SÓ, MOTESZ Magazin, 2010; XVIII(1):46–48.
Fotó: shutterstock.com