Ne hagyd, hogy a sok ülés beteggé tegyen!

A mozgásszegény életmód bizonyítottan hozzájárul több krónikus betegség (elhízás, mozgásszervi, szív- és érrendszeri, daganatos betegségek, csontritkulás, cukorbetegség, stb.) kialakulásához. Mit tehetsz ezek ellen?
Oszd meg ismerősöddel ha tetszett!

Túl sokat ülünk.

A rendszeres testmozgásnak – bármely életkorban is végezzük – nem csak egészségmegőrző, hanem egyes betegségtípusoknál terápiás (gyógyító) hatása is van. A mozgásszegény életmód viszont bizonyítottan hozzájárul több krónikus betegség (elhízás, mozgásszervi, szív- és keringési elváltozások, daganatos betegségek, csontritkulás, cukorbetegség, stb.) kialakulásához.

 

Mihez vezet ez?

A legfrissebb felmérésekből kiderül, hogy – legalábbis Európában – átlagosan naponta egy órával többet ülünk, mint akár csak tíz évvel ezelőtt. A mozgásszegény életmódhoz nem csak az iskolai órák, a tanulás közbeni ülés vagy az irodai munka, hanem az elektronikai eszközök egyre elterjedtebb használata is hozzájárul. Ráadásul sokszor szórakozásra, virtuális kapcsolattartásra is használjuk, ami mind hosszabb időszakra kényszerít ülésre a szabadidőben is. A sok ülés, főként, ha a táplálkozásnál sem figyelsz az energia-egyensúlyra, túlsúlyhoz, elhízáshoz és egyéb, ezzel összefüggésbe hozható betegségek kialakulásához vezethet.

 

Tarts szünetet!

Friss vizsgálati eredmények szerint lényeges javulást lehet előidézni, ha a hosszan tartó ülést időről időre szünetekkel szakítod meg és átmozgatod magadat például a dolgozatokra, vizsgákra való készülés. vagy éppen munka közben.

Minél gyakrabban tartasz szünetet, annál kedvezőbb a hatás, de legalább óránként egyszer néhány perces testmozgással kellene megszakítanod az ülést. Nem kell nagy dolgokra gondolnod! Elég pár egyszerűen kivitelezhető tornagyakorlatot elvégezned, egy kicsit nyújtózkodnod.

 

A hazai Mozgás=Egészség program

A Mozgásgyógyszer (Exercise is MedicineŽ ‒ EIM) népegészségügyi programot az Egyesült Államokban az Amerikai Sportorvosi Kollégium szakmai irányításával indították el. A Magyar Sporttudományi Társaság (MSTT) 2010-ben az első Mozgásgyógyszer Világkongresszuson csatlakozott a globális kezdeményezéshez. Prevenciós irányú „Mozgás=Egészség" programjával folyamatosan közreműködik a kezdeményezés hazai megalapozásában és fejlesztésében. Fő célja az egészségmegőrzés, a fizikai fittség, az egészséges életmód népszerűsítése, különösen a fiatalok körében.

 

Tudástárunkban számos edzéstervet, videót találsz: segítségükkel Te is átmozgathatod magad.

 

Forrás:

http://www.weborvos.hu 

www.mstt.hu

 

Fotók: shutterstock.com

Mit egyél, ha izmosodni szeretnél?

Ábrándoztál már széles vállakról, nagy bicepszről és kocka hasról? Talán sosem gondoltál bele, hogy az izmaid fejlesztése érdekében végzett edzések során, és az edzések közötti időszakban is milyen nagy jelentősége lehet a táplálkozásodnak. Mire figyelj a megfelelő és hatékony izomépítés érdekében?

Betegség és sport

Számos tudományos vizsgálat eredménye bizonyította, hogy a rendszeres testmozgás szerepet játszik az egészségmegőrzésben, betegségek prevenciójában és kezelésében.

Fuss az egészségedért!

A futás rendkívül jó stressz-levezetés, szépen formálja az alakot, jót tesz a szívnek és kondiban tartja a testet. Hatására nem csak az aerob állóképesség nő, hanem számos anyagcsere-, légzőszervi, kiválasztó-rendszeri, hormonális, immun és idegrendszeri változás is bekövetkezik.