Okos eszközökkel az egészségedért?

2014 végén országos reprezentatív kutatást végeztek a felnőtt magyar lakosság körében azzal kapcsolatban, hogy egészségügyi témákban mire és hogyan használjuk az okostelefonunkat/tabletünket?
Oszd meg ismerősöddel ha tetszett!

Az Ipsos Zrt. által végzett kutatás kérdései között szerepelt, hogy a megkérdezettek:

  • Töltenek-e le speciális egészségügyi, életvitellel, testmozgással, étrenddel, terápiamenedzsmenttel (a kezelés támogatásával) kapcsolatos alkalmazásokat?
  • Ha igen, használják-e azokat a mindennapokban?
  • Vezetnek-e cukorbetegséggel kapcsolatos, vérnyomás- vagy menstruációs naplót okostelefonjukon/tabletjükön?
  • Eltárolják-e laborleleteiket ezeken az eszközökön?
  • Amennyiben igen, használják-e az okostelefont/tabletet az orvossal történő konzultáció során?

 

Eredmények

A magyar felnőtt lakosság 37%-a rendelkezik okostelefonnal és 67%-a asztali számítógéppel/laptoppal/tablettel. A megkérdezetteknek azonban csupán 4%-a használja okostelefonját vagy tabletjét az életmód, egészségmegőrzés támogatására. Nem meglepő módon a felhasználók többsége a 18-39 éves korosztályból kerül ki, elsősorban a főiskolát, egyetemet végzettek közül. A nemek tekintetében valamelyest női túlsúly érvényesül, de a férfiak aránya sem elhanyagolható.

 

A kutatás fényt derített arra is, hogy viszonylag csekély az egyes egészségügyi és életmóddal kapcsolatos alkalmazások ismertsége és használata Magyrországon. Azok, akik mindennapi életük során használnak ilyeneket, elsősorban az étrend, diéta betartásának támogatására teszik ezt. A rendszeres testmozgás, mint fontos életmódelem okostelefonnal vagy tablettel történő támogatása elhanyagolható és csupán alkalomszerű. Az egészségügyi és terápiamenedzsmenttel kapcsolatos alkalmazások ismertsége a teljes magyar lakosság körében nem éri el az egy százalékot.

 

Érdekes és meglepő, hogy a lakosság mindössze 3,5%-ának van életmóddal kapcsolatos honlapon vagy egészségügyi honlapon regisztrációja. Szakembertől várjuk el, hogy utat mutasson, miként éljünk, hiszen magunktól nem használunk vagy csak nagyon kevesen keresünk fel ilyen jellegű oldalakat. A változás azonban elkezdődött.

 

Regisztrálj Te is, válassz egy célt, töltsd ki a hozzá kapcsolódó kérdőíveket, hogy mielőbb elérhesd!

 

Forrás: Ipsos Zrt. 

 

Kép forrása: shutterstock.com

Tedd egészségesebbé az étrended!

Ahhoz, hogy jól nézz ki, elkerüld a betegségeket és jól érezd magad a bőrödben nagyon fontos, hogy megfelelően és helyesen táplálkozz. Emellett fontos a rendszeres testmozgás és az élvezeti szerek (alkohol, drog, cigaretta) mellőzése is, ami nagymértékben hozzájárul egészséged megőrzéséhez.