Az on-line kérdőívek segítik az orvok munkáját

Egy tanulmány szerint a számítógépes rendszerek az orvosoknál hatékonyabban gyűjtik az információt a betegek tüneteivel kapcsolatban, mint az emberek. De nem helyettesítik az orvosi munkát.
Oszd meg ismerősöddel ha tetszett!

Brennan Spiegel vezető szerző és munkatársainak az American Journal of Gastroenterology-ban megjelent tanulmánya szerint a számítógépek javíthatják az orvosi ellátás minőségét, azonban nem helyettesíthetik az embert a vizsgálatok kivitelezése során.

 

A vizsgálat során 75 ambuláns beteg tüneteit kérdezte ki és rögzítette először orvos, majd a betegek ellátogattak egy honlapra (My GI Health), ahol egy, a tüneteikkel kapcsolatos kérdőívet töltöttek ki (hasi fájdalom, gyomorégés, reflux, hányinger, hányás, székrekedés, hasmenés…). Az orvosok és a számítógép által generált anamnéziseket ezután egy független orvosokból álló csoport értékelte, akik nem tudták, hogy a szöveg orvostól vagy a rendszertől származik-e.

 

A független szakértők véleménye szerint a számítógép által készített összefoglalók jobb minőségűek, szabatosabbak, teljesebbek és hasznosabbak voltak. A tanulmány írói szerint úgy tűnik, a betegek számára kényelmes az internetalapú információ-megosztás, ennek következtében lehetőség nyílik arra, hogy az adatok összegyűjtésének és elemzésének a terhét levegyük az orvosok válláról.

 

A számítógép és egy on-line kérdőív nem helyettesíti az orvosi, egészségügyi szaktudást, sokkal inkább segíti a szakmai munka hatékonyságának növelését. Akár azzal, hogy a páciens a saját szabadidejében, a neki megfelelő időben kitöltött kérdőív esetén jobban át tudja gondolni tüneteit, válaszait, ideje és alkalmas nyílik arra, hogy esetleg korábbi leleteit, vizsgálati eredményeit összegyűjtse, rögzítse a kérdőívben és ezáltal pontosabb képet adjon egészségi állapotáról az orvossal való találkozás alkalmával. A személyes konzultáció során így a valóban lényeges kérdésekről eshet szó és az emberi tényező („az orvoslás művészete”) is jobban figyelembe vehető.

 

Forrás:

http://www.medicalonline.hu

Almario C. V., Chey W., Kaung A. et al.: Computer-Generated Vs. Physician-Documented History of Present Illness (HPI): Results of a Blinded Comparison. The American Journal of Gastroenterology, 110, 170-179., January, 2015.

 

Fotó: shutterstock.com

Tedd egészségesebbé az étrended!

Ahhoz, hogy jól nézz ki, elkerüld a betegségeket és jól érezd magad a bőrödben nagyon fontos, hogy megfelelően és helyesen táplálkozz. Emellett fontos a rendszeres testmozgás és az élvezeti szerek (alkohol, drog, cigaretta) mellőzése is, ami nagymértékben hozzájárul egészséged megőrzéséhez.