Miért jó reggelizni?

Mindenki életében előfordulhat, hogy reggel(ente) késve indul el az iskolába/munkahelyére, így nem jut ideje arra, hogy nyugodtan, rendesen megreggelizzen. Ha gyakran előfordul, hogy kihagyod a reggelit, most megtudhatod, mik lehetnek a következményei ennek, és azt is, miért jó reggelizni.
Szerző: Juhász Flóra| Lektor: Dr. Biró Lajos, Dr. Palik Éva|2014-09-25
Oszd meg ismerősöddel ha tetszett!

Fáradtság, idegesség – de miért?

Lehet, hogy sokszor fáradtnak érzed magad, de nem tudod, mi az oka? Kérdezd meg magadtól, hogy rendszeresen időt szakítasz-e a reggelire! A kimaradt vagy nem megfelelő minőségű, mennyiségű reggeli fáradtsághoz és a szellemi teljesítőképességed romlásához vezethet. A nap folyamán gyakrabban érezheted magad emiatt rosszabbul. Ennek hosszabb távú következményei is lehetnek, mint például rosszabb jegyeket szerzel az iskolában, késel a munkahelyi feladataiddal, romlik a koncentrációd vagy a megtanult ismereteket nem tudod pontosan felidézni.

 

De korán reggel még nem tudok enni!

Ha abban a cipőben jársz, hogy felkelés után rögtön nem tudsz elkezdeni falatozni, akkor szánj arra időt, hogy elkészítsd a reggelid és vidd magaddal az iskolába/munkahelyedre (bár tudd, hogy az a legjobb, ha felkelést követően fél-egy órán belül megreggelizel)! Reggel energiával kell feltöltened a szervezeted, így nagyobb teljesítményre leszel képes a délelőtt folyamán, ezért fontos lehetőleg minden nap beiktatnod a napi teendők közé a reggelid elfogyasztását.

 

Ha az elején nem megy olyan könnyen, nem kell egyszerre megenned az elkészített mennyiséget, felezd meg, és a másik részét edd meg egy óra múlva, például az első órád utáni szünetben vagy például – ha már dolgozol - az első megbeszélést követően.

 

Ne hagyd ki a folyadékot sem!

Reggeli alkalmával se feledkezz meg az elegendő folyadékbevitelről! Felkelés után és a reggeli alatt összesen három pohár folyadék elfogyasztása ajánlott, elsősorban tej, tejes ital, tea vagy szénsavmentes ásványvíz, csapvíz, de semmiképp nem cukrozott üdítőital formájában. Legjobb, ha nem szénsavas üdítővel indítod a napot, hiszen ezek nagy mennyiségben tartalmaznak hozzáadott cukrot, így rontják a fogaidat, a szénsav ráadásul puffaszthat is.

 

A nem megfelelő (kevés) folyadékfogyasztás a reggeli kimaradásához hasonlóan koncentrációképességed csökkenéséhez, fejfájáshoz, ingerlékenységhez vezethet. Ugye te sem akarsz már délelőtt mindenkivel összeveszni? Akkor reggelizz!

 

A reggeli alkalmával számos lehetőség közül választhatsz. Nem kell mindig a megszokott szendvicsekhez ragaszkodnod! Dobd fel egy gyümölccsel, müzlivel, joghurttal a reggelt, vagy spékeld meg a szendvicsedet egy kis salátával! Máris jobban indul majd a nap! További reggeli ötleteinkért kattints ide!

 

Irodalom: