Tényleg káros a cukorfogyasztás?

A világon rengeteg kutatást végeznek a cukor egészségre gyakorolt hatásáról, de a legtöbb egymásnak ellentmondó eredményt hoz. Vajon miért?
Oszd meg ismerősöddel ha tetszett!

A kérdésre a válasz sokszor abban rejlik, hogy a kutatásokat nem egyszer olyan cégek szponzorálják, amelyeknek az az érdeke, hogy egy bizonyos eredményt kapjanak, így nem mindegy, melyik közleményt fogadod el hiteles forrásként.

 

Néhány tudósnak, Bes-Rastrollónak és munkatársainak 2013 végén megjelent egy átfogó tanulmányuk, amelyben az addig megjelent összefoglalókat értékelték, hogy megtudják, mi az igazság. 405 olyan közleményt találtak, amelyekben a cukor vagy a cukrozott italok, üdítők, testtömeg index (BMI), és a túlsúly vagy obezitás (elhízás) szavak egyaránt szerepeltek, de mindössze 17-et találtak tudományos szempontból megfelelőnek és értékelhetőnek.

 

Az értékelésbe vont 17 átfogó tanulmányból 11-ben jelentették ki, hogy semmiféle érdekközösségük nincs az iparral (de 7-ben nyilvánosságra hozták, hogy munkájukhoz a kormányzattól, egyetemektől, akadémiai kutatóközponttól kaptak anyagi támogatást), 6-ban viszont jelezték a lehetséges érdekütközést (ipari befolyást). A 17 vizsgálatból levont 18 következtetésből 11 (11/18 = 61%) fordított arányú összefüggést igazolt a cukrozott italok fogyasztása és a testtömeg gyarapodása között. Az ipar által finanszírozott kutatások közül csak 1 talált összefüggést a cukrozott üdítők és az elhízás között, az ipari finanszírozástól függetlenek közül viszont 10, és csak 2 vizsgálatban nem igazolódott az egyértelmű pozitív kapcsolat.

 

Mivel a cukor, és a gyakori, rendszeres, nagy mennyiségű fogyasztása általa okozott túlsúly, magas vérnyomás, cukorbetegség súlyosan károsítja az egészséget, három egyetem és számos szakértő közreműködésével SugarScience.org címen új honlapot indítottak, amelyen máris több mint 8 000 közlemény olvasható a cukor egészségkárosító hatásairól.

 

A WHO (Egészségügyi Világszervezet) és az amerikai kardiológusok is legfeljebb napi 9 teáskanál cukor fogyasztását javasolják a férfiak (kb. 150 kcal), és 6 kiskanálnyit a nők (100 kcal) számára. A szakemberek szerint egyetlen szokványos (330 ml-es) dobozos üdítő 8 teáskanál cukrot tartalmaz. Laura Schmidt (az UCSF - University of California, San Francisco - professzora) szerint az amerikaiak a naponta javasolt maximális cukormennyiségnek kb. a háromszorosát fogyasztják el naponta.

 

Válassz egy célt, töltsd ki Kérdőíveinket (és ajánld barátaidnak is), hogy megtudd, mostani cukorfogyasztásod milyen hatással van egészségi állapotodra! Azonnali tanácsokat kapsz.

 

Források:

Anahad O’Connor: Website Explores Sugar’s Effects on Health

Új website a cukrok egészségkárosító hatásairól. 

 

Fotó: shutterstock.com

Táplálkozz tudatosan sportolás mellett is!

Az edzőterem/sportpálya felé tartva biztos te is feltetted már magadnak a következő kérdéseket: Vajon ettem-e eleget? Kitart-e az ebéd, bírni fogom-e így az edzést? Elég folyadék van-e nálam, mennyire lesz vajon szükségem? Tudd meg, mire figyelj edzés előtt, alatt, után!

Mivel édesíts? - Mesterséges édesítőszerek

Amennyiben csökkenteni vagy megtartani szeretnéd a súlyod, vagy esetleg cukorbeteg vagy, illetve ha egyéb okból gondolod úgy, hogy a cukrot mással szeretnéd pótolni, de nem tudod, hogy melyik mesterséges édesítőszert hogyan kell használni, mi alapján válassz közülük, akkor olvass tovább!

Mivel édesíts? Természetes édesítőszerek

Amennyiben csökkenteni vagy megtartani szeretnéd a súlyod, esetleg cukorbeteg vagy, illetve ha egyéb okból szeretnéd a cukrot mással pótolni, de nem tudod, hogy melyik természetes édesítőszert hogyan kell használni, mi alapján válassz közülük, akkor olvass tovább!