Te hol eszel, amikor rohansz valahová?

Hányszor hallod, hogy a gyorséttermi ételek egészségtelenek, ráadásul ezek miatt híznak el sokan. De vajon igaz mindez? A menő, divatos ételek tényleg ennyire károsak lennének?
Szerző: Kovács Judit| Lektor: Dr. Palik Éva|2014-09-25
Oszd meg ismerősöddel ha tetszett!

Amennyiben rendszeres vendége vagy a gyorséttermeknek, és nem feltétlenül az általuk is kínált egészséges ételeket választod, bizony lehet, hogy tényleg rosszat teszel a testednek.

 

Persze tudom, hogy vannak olyan napok, amikor jó ide betérni a haverokkal, vagy annyira rohansz, hogy tényleg nem jut eszedbe más alternatíva. Ha ez ritkán történik, akkor nincs is ezzel gond.

 

De először is tisztázzuk, mit is értek gyorsétterem alatt!

A gyorséttermeket most két csoportba fogom osztani.

 

1. Az első csoport azokat az étkezdéket tartalmazza, amelyeket biztosan jól ismersz. Nagy, amerikai multik, akik a világ bármely pontján biztosítják ugyanazt az ízélményt. Ezekben az éttermekben szigorú előírások uralkodnak, úgy a higiéniára nézve, mint az ételek összetételére, az alapanyagokra. Figyelik a beszállítóikat és még azt is ellenőrzik, hogy mennyi az ételeik transzzsírsav-tartalma. Hogy ez mi? Na, erről majd később.

 

A higiénia mellett persze fontos, hogy milyen az összetétele az ételnek. Sajnos, a gyorsételek nem feltétlenül a legideálisabbak számodra. Éppen ezért jót teszel vele magadnak, ha nem minden nap ezeket eszed, sőt. S ha mégis úgy adódik és rákényszerülsz, akkor próbálj meg az egészségesebb ételekből választani. Ilyenek például a grillcsirke alapú ételek, vagy a saláták, és talán még idetartoznak a wrapok is.

 

A saláták öntetét is jó, ha körültekintően választod meg, mert rengeteg felesleges kalóriát tartalmazhatnak (főleg a majonézes, tejfölös variációk). Jobbak a joghurtos vagy ecetes öntetek, ezeket részesítsd előnyben! Ezek mellé lehetőleg ásványvizet válassz vagy cukormentes teát (a 100%-os narancslé sem nullkalóriás, ebből is elég a kis adag).

 

2. A gyorséttermek másik csoportjába az úgynevezett kis étkezdék tartoznak. Ezek között egyre több igényes, és szuper hely van, de érdemes körültekintőnek lenned. Figyeld meg a hely higiéniáját, vagyis, hogy mennyire tiszta, és mekkora forgalma van. Nagy forgalomnál jobban „pörög” az alapanyag, ami jó, mert frissebb árut kaphatsz. Az olajat, amiben az ételeik sülnek, bizony lehet, hogy többször is felhasználják, ezáltal nagy lesz az ebben sült ételek transzzsírsav-tartalma is. Ez az anyag a legújabb kutatások alapján bizony nagyban hozzájárul a szív-ér rendszeri betegségek kialakulásához.

 

Ezeken a helyeken főleg hagyományosabb, kevésbé ajánlott összetételű (zsírdúsabb, sósabb, nehezebben emészthető, kevés zöldséget tartalmazó), elkészítésű ételeket kínálnak (például túlságosan is besűrített főzelékek, zsírosabb és/vagy zsiradékban sült húsok...).

 

Jobb, ha ezeket a helyeket ritkábban látogatod és itt inkább a zöldséges leveseket, salátákat, soványabb (nem rántott) húsokat és a zöldségalapú ételeket választod.

 

Néha belefér

Ha az egészséged jó, és rendszeresen sportolsz, semmi akadálya sincs annak, hogy néha-néha gyorséttermekben egyél, de persze tisztában kell lenned azzal, hogy az ételek tápanyagtartalma nem teljesen ugyanaz, mintha otthon készítenéd. Amennyiben szereted például a hamburgert, megpróbálkozhatsz otthon készíteni magadnak és családodnak, grillezett (de nem elégetett) hússal, friss zöldségekkel, teljes kiőrlésű zsemlében. Hidd el, igazán finom, a barátaid is imádni fognak, ha csinálsz nekik is!

 

Ha mégis megéheznél

Ha mész valahová és út közben megéhezel, akkor térj be egy kisboltba és vegyél, natúr joghurtot, kefirt, almacsipszet, teljes kiőrlésű pékáruból készült, zöldséget is tartalmazó szendvicset vagy könnyen megehető gyümölcsöt (például: banán, alma, körte), vagy akár az aszalt gyümölcsök nem sózott olajos magvakkal keverve is gyors megoldást jelenthetnek (csak ne edd meg az egész zacskót egyszerre). A legtöbb helyen lehet kapni előre bekevert salátát, amihez villát is csomagolnak. Ha valami tartalmasabbra vágysz, de gyorsan, akkor jó választás lehet a gyros, amiben zsírszegény hús, sok zöldség van, de a pita szénhidráttartalma megóv attól, hogy hirtelen újra éhes legyél.

 

Irodalom:

Kiss-Tóth Bernadett: A félkész, késztermékek választéka és a „házon kívüli étkezés” lehetőségei.